Friday, August 26, 2016

SharePoint 2013 Interview Questions and Answers

Q1: Can you deploy .wsp Solutions from SharePoint 2010 in SharePoint 2013?Ans: Yes. SharePoint 2013 provides Support for both 14 Hive and 15 Hive. Solutions from SharePoint 2010 can be deployed in SharePoint 2013 either in 14 Hive,15 Hive or both. This can be done using the new “CompatabilityLevel” parameter of Install-SPSolution cmdlet with which you can now Deploy your wsp Solutions to 14 hive, 15 hive or both. For more Info see DEPLOY SHAREPOINT 2010 SOLUTIONS IN SHAREPOINT 2013

 Q2: Can you Create & Deploy Sandbox Solutions in SharePoint 2013?
Ans: 
Sandbox Solutions are depreciated in SharePoint 2013.You can still Create them and deploy them but they are not supported by Microsoft (not 100% sure about this though).


Q3: What is the new JS Link Property on SPField?
Ans: New “SPField.JSLink” property has been added to help specify any external JavaScript file Containing any Rendering logic for Out-of-Box or Custom field type.With JSLink developers can now Control the Rendering (the presentation and validation) of any Field (Custom or Out-of-box) on List forms as well as in Views by simply adding a reference to an External or deployed JavaScript file.


Q4: Whats are the new Delegate Controls in SharePoint 2013?
Ans: 
In SharePoint 2013, three New Delegate Controls have been Introduced for the purpose of displaying the new Top Suite bar (with links SkyDrive, NewsFeed,Sync,follow). These Controls are -

  • SuiteBarBrandingDelegate delegate Control
  • SuiteLinksDelegate delegate Control
  • PromotedActions Delegate Control
Q5: What are the Changes in CSOM and REST based APIs?
Ans:  Microsoft has improved both Client Side Object Model (CSOM) and Representational State Transfer (REST) based APIs by adding a much needed support for the Search, User Profiles, Taxonomies, and Publishing Object Model.Client.svc service is extended with REST capabilities and accepts HTTP GET, PUT, POST requests.


Q6: What’s the new App model?
Ans:
 SharePoint 2013 Introduces a Cloud App Model that enables you to Create apps.Apps for SharePoint are self-contained pieces of functionality that extend the capabilities of a SharePoint website. An app may include SharePoint components such as lists, workflows, and site pages, but it can also surface a remote web application and remote data in SharePoint.

Q7: What is the new SPSecurityEventReceiver?
Ans:  SharePoint 2013 Introduces a Cloud App Model that enables you to Create apps.Apps for SharePoint are self-contained pieces of functionality that extend the capabilities of a SharePoint website. An app may include SharePoint components such as lists, workflows, and site pages, but it can also surface a remote web application and remote data in SharePoint.

Q8: What's new Mobility Feature in SharePoint 2013?
Ans: With the new mobility features in SharePoint 2013, you can create SharePoint powered mobile applications for Windows Phone using the new SharePoint phone application wizard template in Visual Studio. You can integrate new features introduced in SharePoint 2013, such as the Geolocation field type and “push" notifications from SharePoint Server, into your mobile applications.

Q9: What are new Apps for SharePoint?
Ans: SharePoint 2013 introduces a Cloud App Model that enables you to create apps. Apps for SharePoint are self - contained pieces of functionality that extend the capabilities of a SharePoint website. An app may include SharePoint components such as lists, workflows, and site pages, but it can also surface a remote web application and remote data in SharePoint.

Q10: Q46: What are Callout Popups in SharePoint 2013.
Ans:
 Similar to Dialog framework in SharePoint 2010, Microsoft has added a new Callout Popup framework to Create Hover Popups that you know as Preview Windows as well. These Notification\Tooltip\Help (whatever you call it..) Callout Popups can be fully Customized to add Custom Text & Actions for guiding End-users.For more details see The new Hover Over\Preview\Callout Popups in SharePoint 2013.

Q11: Is Callout Popups a replacement to Dialogs in SharePoint 2013.
Ans:
 No. Dialog Framework still exists.

Q12: Can we view PDF files in Callout Popups?
Ans:
 Yes. A Custom Result type and Display template would be needed.

Q13: Are there any Changes to Solutions deployed in \bin directory and GAC in SharePoint 2013?
Ans:
 You can no longer add partial trust Solution Packages to the \bin directory.Any files deployed to the \bin directory must be full trust. Any deployment scripts needs to be updated to make sure that they specify the correct trust level. After the release of .NET Framework 4.0, the GAC was split into two, one for each CLR.
c:\windows\assembly is the location for .NET versions 1.0 through 3.5 and c:\windows\microsoft.net\assembly is location for all the dlls for project Created in .NET Framework 4.0.

 Q14: How are Sandbox Solution Migrated in SharePoint 2013?
Ans:
 Sandbox Solutions are upgraded with the Content databases.

Q15: What’s new with Visual WebPart in SharePoint 2013?
Ans:
 A new Visual WebPart Template has been added to Visual Studio 2012 for Creating Visual Webparts for SharePoint 2013. In this new Template both the User Control and WebPart Classes are merged to Create one template unlike SharePoint 2010 where you had a separate ascx and webpart file.Also, now you can Create both Sandbox and Farm solutions using Visual WebPart Template.

Q16: What’s the new TilesViewWebPart in SharePoint 2013?
Ans:
 SharePoint 2013 Introduces a new “Getting Started” WebPart that has “Tiles” to provide an easy access to some of the main links in the Site like – adding lists\libraries,Creating masterpage etc.To Programmatically Create this new WebPart a new abstract base class TilesViewWebPart has been added in SharePoint API.You have to Create a Custom Webpart and Inherit from TilesViewWebpart and Override GetTiles() to Create Custom tiles.



http://sharepointontop.blogspot.com/2013/03/sharepoint-2013-development-interview.html

No comments:

Post a Comment